TesenPTHälsa&Livsstilscoach

Livet kan ändras på en sekund, en morgon!

 

 

Det är tidig måndag morgon den 30e maj 2016.

Jag är i köket på nedervåningen. Peter är uppe på övervåningen med grabbarna, våra två söner. Han har stigit upp tidigt fast han ska jobba kvällsskift. Han har alltid varit en morgonmänniska och är alltid tillhands för sina pojkar. Jag som mamma kan tycka många gånger han ”curlar” dem, och att han ska låta dem göra mera saker själva... Så som ”vi” gjort i all tid då pappan spelade bandy och var borta mycket....

Men sedan Peter slutade som spelare och tränare är det precis som om han omedvetet vill ta igen missad tid med sina barn. Ändå fast när han tränade mycket var han alltid närvarande när tid var hemma med familjen och är underbar pappa i alla lägen.

-Mamma! Ropar Jakob eller Johan kanske första gången.... jag minns inte.

-Mamma!! – Ja, vad är det?

-Mamma!!! KOM och titta.

-Vad är det nu då?....

-MAMMA kom hit!!!!!! Jag rusar upp för trappan. Där framför mig står han, Peter, min man, pappan till mina barn. Han sjunker ihop sakta mot marken, tar stöd mot vägg och dörr utanför toaletten. Han försöker säga något, men orden kommer inte fram. Han ser väldigt otäck ut. Ansiktet och munnen hänger. Reaktionsmässigt ber jag honom försöka räcka upp sina armar, men de faller ned direkt. Får ned honom i framstupa sidoläge.

Peter vart bor vi? Vilken adress bor du på? Han bara sluddrar..... ( jag tänker för mig själv, din jävel! Driver du med mig. Kom igen nu. Vet att sådana här saker skojar man inte om. Men man kan ju hoppas han skojar.)

Vad är det som händer.  

Hit med telefon och snabbt 112. Medans jag ringer kollar jag pulsen, eller det kanske jag gjorde innan har svårt att minnas. Jag bara gör och allt i lugn. Kommer ihåg att jag får svårt att känna av pulsen och ber Johan hålla i min pulsklocka som jag plockar och sätter dit.

Jag säger i telefonen! att jag tror mig att han fått en stroke. Det är bråttom!

Å vad tiden går sakta och man tycker det tar lång tid innan ambulansen kommer. Vet och har kvar ord i huvudet från min vän Camillas mamma, hon har innan sin pension arbetat inom vården på IVA och hjärtavdelning. Berättat om hur hon själv släpade in sin man i bilen och körde själv då han fick infarkt. Det är tiden som räknas!!! Ekar i mitt huvud. Men ändå med ett lugn och praktiskt tänkande.

Vet jag ses som ett energiknippe med svårt till stillhet, men när det blir nödsituationer blir jag lugn praktiker och det speglar av sig på barnen.

Ambulansen kommer. Ronnie min svåger och granne kommer in i huset och undrar vad som försiggår. Han undrar om de behöver bärhjälp.

Jakob sitter upptryckt i tv soffan, han är rädd. – Jakob det blir bra! ... Jag ska åka med pappa. Det blir bra...

Jag ber Johan gå ut och se till våra två hundar och mata dem. (då har han något att fokusera på och hjälpa tänker jag...)

Plockar ihop Peters skor och något mera, minns inte. Men bara saker till honom var det tydligen.

Ringer upp arbetet min chef och meddelar att jag inte kommer. Ringer Johans och Jakobs lärare och meddelar att de inte kommer idag. På väg ner i bilen ringer jag svärmor, Ronnie stannade ju med pojkarna... men nu tror jag nog att farmor kan vara bra att ha i detta läge och framförallt vill man veta som mor och mamma vad som händer ens barn.

Jag kör för fort...väldigt fort... men det skiter jag i.

Nu är det tiden och livet som räknas, ingenting annat.

Klyschan och ordspråket ”Fånga Dagen” sitter på väggen i köket, och där får det sitta kvar.

Livet kan ändras på en sekund, en morgon!

 

I morgon ska vi gå http://www.bissenbrainwalk.se/ här i Edsbyn.

Vi kanske ses!

Kram Tesen


AKUT-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har drabbats av stroke. Bokstäverna i ordet AKUT står för det här:

  • A - Ansikte - vilket syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger ska du ringa nödnumret 112.
  • K - Kroppsdel - som syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Om en arm faller ska du ringa 112.
  • U - Uttal - syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Solen skiner idag”. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord ska du ringa 112.
  • T - Tid - anger att ju fortare personen får behandling desto mindre blir skadorna.
 
Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och därför krävs omedelbar vård på sjukhus.

 

Preparera och förebygg med styrkebalans i skogen!

Ofta så springer vi på asfalt och plana markytor. 
Hela kroppen och framför allt fötter och knäleder behöver utmanas och tränas i de balanserade musklerna. 
Då är skogen och stigar med ojämn mark den såkallade "balansplatta" många får lägga in i rehabiliteringen. 
Så förebygg med variation.

För att hålla god hållning och teknik i din löpning och gång.... behöver även bålen höfter och överkropp god kroppskontroll och styrka. Kraften ligger i helheten och inte bara i benen.

Lägg in en vana rörlighet balans styrka!
Stretch i all ära, men början starten grunden är viktigast. 
"Tänk och se framför dig... pyramiderna i Egypten (stark och balanserad från grunden) eller lutande tornet i Pisa ( snabbt byggande i smal riktning)".

Keep it simple and just do it ♡

- Preparera och förebygg med styrkebalans i skogen
Vad är hälsa ?

Tänker nu presentera mig.. och som några har väntat.... Varför skriver hon inte något då!

Vi har alla olika bakgrund, erfarenheter och något jag fått lära mig den hårda vägen är att "var sak har sin tid" vad är viktigt för mig just nu. Att prioritera och sätta fokus på nuet.

Har alltid haft många bollar i luften och full fart framåt, och kommer fortsätta med min goda energi och livsglädje.

Nu en tid har det varit mycket runt mig, min livsstil.

Då gäller det att prioritera och avväga om vad är viktigast nu. För mig är det mina två barn, min man och våra två jämthundstikar.

Jag är född och uppvuxen i Bollnäs Hälsingland och har sedan snart 22år varit bosatt i grannkommunen Edsbyn.

Naturligt föll jag in på träningssidan då min man var bandyspelare då vi träffades. Jag har alltid älskat dans och musik så gruppträning och aerobic föll mig som handsken på den tiden. Sen har det bara byggts på med all sorts träning, allt ifrån EFIT, Kettlebell till Barremove och Yoga. Gruppinstruktör har jag varit i över 20 år.

Arbetar som handledare inom integration och älskar att coacha människor!

Därav även mitt val tidigare 2014 då jag började utbilda mig till Hälsocoach och Personlig Tränare!

Att vägleda och ta fram god energi hos människor.

"Det är de små valen som avgör, inte de stora".

Visst är jag full av energi och har många saker på gång. Det är utsidan.

Jag ser hälsa och livsstil holistiskt i helhet och balans.

Min livsstil har ända sedan jag träffade min man för 22år sedan bestått av föreningsliv med bandyträningar, fotbollsträningar och mina egna löp och gruppträningar. Men dessa ger energi!

Sen finns det annan energi som tar och det har aldrig något fysiskt gjort för mig. Utan då är det snarare hur jag har tänkt och sett på saker som gjort att energin laddat ur.

Hälsa för mig är att få ihop balans i alla delar som Träning Sömn Mat Kropp Relationer Fritid Arbete.

Nu kommer våren ... då både den psykiska och fysiska stressen ökar på de flesta människor.

Det visas snabba lösningar på träning och kost i media.

Där kan vi komma in på min livvstil och mindre inre stress, med de små valen som avgör och inte de stora tidspressade.

Livsstils förändringar

"Keep it simple" etablera bara en ny vana i taget - det är så lätt att gå "all in" och vilja ändra allt.

Minsta möjliga förändring som ger den största utdelning.

Istället för att göra all förändring på en gång och öka risken för att misslyckas. Så är det mycket roligare att faktiskt lyckas! Skapa en daglig rutin som fungerar för dig... skapa en livsstil för att hålla länge.

"Gör det enkelt" och "bara gör det" för dig själv och inte för någon annan.

"Keep it simple"

Kram Tesen