TesenPTHälsa&Livsstilscoach

Kokt vatten renar kroppen
Bland alla detox- och kostråd är det lätt att missa de allra viktigaste och enklaste sätten att kickstarta kroppen och rensa ut toxiner: syre och vatten. Att andas och dricka vatten på rätt sätt är utrensande och gör dig klar och lätt i kropp och sinne.
Ayurveda råder oss att dricka kokt vatten på morgon för att starta magen och få igång tarmen.
Det är även bra att dricka kokt vatten mellan måltiderna. Och också att välja kokt/avsvalnat vatten som måltidsdryck i stället för kolsyrad dryck eller isvatten. Det kalla hämmar matsmältningen och det varma hjälper till att skrapa bort ama/toxiner som på sikt kan skapa sjukdom.
När vi ätit en måltid bryts den ner i magsäcken till en slemmig massa, vilket tar tre till fyra timmar. Därefter förs den vidare till levern där den spjälkas och bryts ner ytterligare, för att sedan via blodkärlen försörja kroppens vävnader.
Om vår matsmältning inte bryter ner maten ordentligt eller om någon vävnad är försvagad så förbränns födan för dåligt och det bildas restprodukter, dessa kallas ama (slagg,toxiner). Ama som bildas i tarmsystemet någon enstaka gång utgör ett mindre problem, men fortsätter vi att hindra magen att förbränna optimalt så sprids slaggprodukterna ut i kroppen och hindrar ett bra flöde i kroppens kanaler. Det blir inflammationer som vi håller igång genom att fortsätta våra misstag.
Alla kroppens celler har sitt ursprung i det vi ätit eller druckit, och har vår agni förbränt födan optimalt så blir resultatet perfekt för vår kropp. Det är när vi stört vår agni så mycket så att den inte förmår att göra ett bra arbete som vi grundlägger sjukdomar. Hur effektiv din förbränning är avgör om det ska bli perfekt näring eller om en del ska bli ama.
OBS! Beroende på om kroppskonstitutionen är Vata, Pitta eller Kapha har det stor betydelse hur varmt vattnet bör vara, hur mycket man bör dricka och hur ofta...
Ayurveda definierar tre olika kroppstyper: Vata, Pitta, Kapha som är olika varandra främst för att de förbränner maten olika. Det innebär att vi måste fokusera på hur vår förbränning är konstruerad och på vilket sätt vi äter. Det viktigaste är att vi gör så bra val som möjligt för den agni vi föddes med.
♡Vata-personer har känslig matsmältning
♡Pitta-personer har stark matsmältning
♡Kapha-personer har långsam matsmältning
Vata kan dricka ganska varmt, (lagom utan att bränna sig förstås). Varma drycker värmer en frusen Vata-person gott. Och de personerna kan ofta ha svårt att få behålla vätskan. Ett tips är att tillsätta några saltkorn i vattnet.
Pitta behöver dricka svalare och mer rumstempererade drycker. Eftersom Pitta-personer är varma så gäller det att inte tillföra mer värme. Det finns också många svalkande kryddor som går att använda i vattnet och som tar ner kroppsvärmen.
Kapha behöver dricka mindre mängder eftersom de lätt samlar på vätska i kroppen. Men vattnet ska vara varmt för att hjälpa matsmältningen och den något tröga tarmfunktionen.
Sedan beror det mycket på hur mycket obalanser som finns i kroppen och om det finns mycket toxiner/ama. Och vi är ju en blandning av doshor… Känner du dig osäker på vad som gäller för dig?
Rådfråga en ayurvedisk hälsorådgivare eller ayurvedisk läkare så det blir rätt för just dig.
Här länk till ett enklare test/uppskattning 
OBS! Drick inte varmt kranvatten utan koka upp kallt vatten och låt det svalna lite innan du dricker. Kram Tesen ♡

\n


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress