TesenPTHälsa&Livsstilscoach

Psykisk ohälsa & Perfektionism
Gissar att det är många fler än jag som försöker ha livet under denna kontroll och rädslan till att misslyckas tror jag ytterligare bidrar till att många blir perfektionister utan att tänka på det.
Att inse värdet i att känna och tänka att man gör bra nog ifrån sig.
Jag har alltid velat ha välorganiserat och städat, kontroll över schema och uppgifter, men jag har inte sett mig som en stor perfektionist.
Jag har ofta varit! ÄR även till och från idag! Den där irriterande personen, om saker stör mitt sinne, som när saker hemma "ligger på fel plats".
Som tur är jag inte enbart en negativ perfektionist utan en positiv sådan, där jag genom olika livssituationer och studier utvecklas i mitt eget tankemönster och därefter beteende. Till en mer på skalan positivt perfektionism. Livet är intressant.
Tyvärr kan den negativa perfektionismen långsamt förstöra dig själv, och därför är det viktigt att börja ändra sitt tankemönster.
Perfektionism kan leda till bland annat sjukdomstillstånd som ätstörningar, ångest, ilska och utbrändhet.
Tips! På bra bok av Elizabeth Gummesson som heter Good Enough.
Boken tar upp många livssituationer där perfektionismen kan härja. Det handlar om kärlek, föräldraskap, släkt och vänskap och jobb.
Det har funnits en tid, då det jag genomförde på arbetet skulle vara perfekt, men det kan också bli en källa till att aldrig vara nöjd.
"Vi lever i ett prestationssamhälle där TV och tidningar ständigt matar oss med perfekta och vällyckade människor".
"Tror du att du skulle vara lyckligare om du jobbade effektivare, ägnade mer tid åt dina barn, hade ett perfekt hem och en vacker, vältränad kropp".
I boken skiljer man på positiv och negativ perfektionism och att det handlar om lära sig "plocka fram den när du behöver den istället för att bära den som en snara runt halsen".
Negativ perfektionism:
Ställer extremt höga och orealistiska krav på sig själv och sin omgivning.
Har skyhöga förväntingar på sig sjäv vilket leder till tankarna "varför gjorde jag så dåligt ifrån mig?". Är starkt dömande.
Accepterar inte misstag av sig själv eller andra. Är intensivt tävlingsinriktad.
Klarar inte av att inte bli accepterad av andra.
Är en felsökare. Tänker bara i två alternativ, allt eller inget. Är aldrig nöjd.
Överkonsumerar borde, måste ska.
Positiv perfektionism:
Ställer höga krav, men inte orealistiska.
Delar upp målet i delmål, vilket ger perspektiv.
Vägen till målet är lustfyllt.
Tillåter sig att göra misstag och lära sig av dem. Kan skilja på prestation och person.
Oroar sig sällan. Kan växla mellan att prestera perfekt resultat och good enough.
Tar inte sig själv på så stort allvar.
#tesenpthalsalivsstilscoach
#dublirvaddutänker
#tankenskraft
#mentalbalans
#motiverandesamtal
#mindfullness
#lifebalance
#måbra
#hälsa
#livskvalitet
Kram Tesen ♡


Lingon skogens röda guld och hälsokälla.
Lingon - är både bra och nyttigt att äta.
Det svenska superbäret som inte bara smakar gott utan som också har flera positiva hälsoegenskaper.  
Lingon är rika på vitamin A, B, C, E, men innehåller också andra viktiga ämnen som fosfor, järn, kalium och kalcium för att nämna några. Lingon innehåller också viktiga antioxidanter som stärker vårt immunförsvar och skyddar vår kropp mot fria radikaler.
Bäret har också goda effekter på blodsocker, insulinresistens och inflammation.
Min mormor berättade för mig förut, om hennes syster. Hon fick bla järntabletter utskriven av läkaren. Men åt någon matsked lingonsylt varje dag istället. Och när hon senare var på återbesök hos läkaren, då var värden bra.
\n
Sedan hundratals år är lingon känt som en betydande hälsokälla. Lingonsylt (krösamos) och lingondricka uppskattades på matbordet och utgjorde en viktig del i köket.
Förr användes lingon mot olika åkommor. De gröna bladen kokades det te av, som sades hjälpa mot bleksot. Lingonriset användes för att behandla urinvägsinfektioner. Riset består av läderartade blad och röda små bär, som oftast plockas från vilda växter.
Lingon tillhör familjen ljungväxter (Ericaceae) och blir mellan 10 och 40 centimeter höga. I Sverige är lingon, som är besläktade med tranbär, en vanlig art. De trivs bäst i halvskuggig fuktig, miljö med låg koncentration av näringsämnen. Förr såldes bäret på apoteket som bland annat febernedsättande medel.
Bra för immunförsvaret
Lingonets fenoler och ellagsyror gör också gott för tarmens bakteriestam och förbättrar därmed samtidigt immunförsvaret.
Lingonet kan också hjälpa med matsmältningsbesvär. Lingon innehåller flera för kroppen viktiga fettsyror som är svåra att uppta från resten av den dagliga kosten.
Fastän inget bär ensamt kan förebygga sjukdomar och hälsoproblem lönar det sig ändå att äta av alla naturens bär som en del av en mångsidig och hälsosam kost.
#tesenpthalsalivsstilscoach
#lifebalance
#näringsrikmat
#hållbarlivsstil
#keepitsimple
#keepithonest
#keepityou
#måbra
#hälsa
#livskvalitet